EIWOR KJELLBERG BAND – STAND OUT

Artiest info
Website
facebook

Label: Kakafon Records
Info: Hemifran

We zijn er eigenlijk 99,9 % zeker van dat ook u tot nu toe nog nooit gehoord heeft van de Zweedse violiste Eiwor Kjellberg, maar daar gaan wij nu met of tegen uw wil meteen verandering in brengen. Deze fiddlerende muzikante is afkomstig uit Järvsö, een dorpje van amper 2500 inwoners maar toch één van de bekendste landschappelijk mooi gelegen skigebieden in Zweden.

Zij is de oprichtster en leidster van de ‘Eiwor Kjellberg Band’, een folkgroep met drie violisten Eiwor Kjellberg, Sara Karlsson Jerfström en Robert Jerfström, een contrabassist Emil Skogh, een gitarist Ian Carr en Markus Räsänen, een accordeonist. In deze recensie stellen we hun plaat “Stand Out” - het derde album van deze formatie - graag aan u voor. Het is een plaat waarop vijftien instrumentale tracks met een Zweedstalige titel gebundeld werden.

De hier gebrachte nummers zijn gebaseerd op de traditionele folkmuziek uit de wijdse bossen van Hälsingland, een streeklandschap met een oppervlakte groter dan Vlaanderen in het noorden van het Zweedse landsdeel Norrland, gelegen aan de Botnische Golf. Die streek is bekend om zijn grote boerderijen die versierd zijn met traditioneel houtsnijwerk en om zijn bossen en glooiend landschap.

De eerste instrumentale track “Frihetsmarschen” is een oud vrijheidslied, gevolgd door “Cykelhandlarens Dotter”, vrij vertaald naar ‘dochter van een fietsenhandelaar’ en “Vilda Vackra Vän” wat ‘mijn allerbeste vriendin’ betekent en opgedragen wordt aan Eva Jansson die Eiwor als zodanig beschouwt. Het volgende nummer “Maya & Siggi Brudspolka” componeerde Eiwor Kjellberg voor het huwelijksfeest van haar nichtje Maya Lindh die in augustus 2019 trouwde. Ook “Knåpa Brudsmarsch” werd speciaal voor een trouwfeest geschreven.

Er staan ook enkele melodieën op deze plaat die tot stand kwamen als een vorm van muzikaal verjaardagsgeschenk voor goede vrienden van Eiwor Kjellberg. Velen onder ons zullen deze deuntjes nogal gelijkaardig vinden klinken en omdat er nergens wordt gezongen begint het voor anderen wellicht ook wat ééntonig te worden. Dus is dit eerder een plaat voor mensen die houden van instrumentale Keltisch klinkende folkmuziek die voornamelijk op violen wordt gespeeld.

(valsam)
“Instrumental traditional folk music played mainly with violins. That is what can be expected from the twelve tracks that the six members of the Swedish ‘Eiwor Kjellberg Band’ are offering on their latest record ‘Stand Out’. Eiwor composed all these tracks especially for friends, for their weddings and their birthday parties where she and her musicians may please the audience very much.“ – www.rootstime.be